- چقدر لایک کردن سخت شده.«این همه سال خودت بودی به کجا رسیدی؟ حالا عوض کن. مثل صدا بیا و رد شو. فکر کن قرار است جایی خط بکشی، نشانی بگذاری. همین، نه کمتر و نه بیشتر. هم باش و هم نباش. مثل چاقوکشهای حرفهای لت و پار نکن، زخمی بزن و فرار کن.»
از داستان «ش» نوشته پیمان هوشمندزادهیادداشت این هفته ستون «یک قرن داستان ایرانی» روزنامه اعتماد، درباره داستان کوتاه «دو نامه» نوشته علی خدایی است؛ داستان حرمان وقتی غربت دیگر مرزی ندارد و در وطن هم میتواند بغض شود توی گلویت.
https://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/۱۸۷۸۳۲/٪D۸٪AD٪D۸٪B۱٪D۹٪۸۵٪D۸٪A۷٪D۹٪۸۶-٪D۸٪A۷٪D۸٪A۸٪D۸٪AF٪D۹٪۸A-٪D۸٪AF٪D۸٪B۱-٪D۸٪BA٪D۸٪B۱٪D۸٪A۸٪D۸٪AA٪D۹٪۸A-٪D۸٪A۸٪D۹٪۸A٪E۲٪۸۰٪۸C٪D۹٪۸۵٪D۸٪B۱٪D۸٪B۲اندوه مرا بچین، که رسیده است.
سهراب سپهری«دلت نمیخواهد بگذاری یأس بر تو چیره شود و افق را تاریک ببینی.اما میشود.نمیخواهی احساس خستگی کنی اما پیش میآید.نمیخواهی …»
از داستان سگی زیر باران نوشته نسیم خاکسار
یادداشت این هفته ستون«یک قرن داستان ایرانی»روزنامه اعتماد درباره داستان سگی زیر باران است.
http://shorturl.at/pvD۷۹بیش از بیست ساعت مطالعه برای یک گفتوگوی چهل و پنج دقیقهای. اگر زمان گفتوگو دیرتر تعیین میشد من همچنان در حال خواندن بودم …«اگر راست باشد و من دوباره زنده شوم احتمالا یک سنجاققفلی کوچک خواهم بود یا یک لکه بنفش در تابلویی از شاگال و وقتی من مردم تو به اشیا نگاه کن.»
«اتاق پر غبار» نوشته اصغر عبداللهی
یادداشت ستون یک «قرن داستان ایرانی» روزنامه اعتماد درباره این داستان است.
http://shorturl.at/pquxVگاه میگویم فغانی برکشم، اما نه تنها میبینم صدایم کوته است بلکه میبینم نرود میخ آهنی در سنگ، اگر هم برود دیگر حوصلهاش هم نیست.اصغر عبداللهی که زاده آبادان بود در داستان کوتاه «اتاق پر غبار»، آبادان را «شبهجزیره اندوهزده» میخواند و از قول الفی میگوید: «زمین این شبهجزیره از رسوبات دریاست، از مرجانهای مرده، فلس ماهیها و دندانهای پودر شده کوسهها. باز هم جزر خواهد شد …»«انگار تمام آسمان و زمین داشت زیر لب یزله میخواند … و من پر از فریاد بودم و نمیتوانستم. و ما پر از فریاد بودیم و نمیتوانستیم.»
بخشی از داستان «رقص آتش، رقص آب» نوشته حسن بنیعامری
عکس امین نظری از خاکسپاری یکی از جانباختگان متروپلاین، خود شمایید یا فقط برای اینکه دل ما را بسوزانید اینطور رفتار میکنید؟وقتی نه میتوانی بنویسی، نه میتوانی ننویسی، نه میتوانی حرف بزنی، نه میتوانی سکوت کنی، وقتی وجودت گوش است برای شنیدن، چشم است برای دیدن …
@radiotragedy۱
رادیو تراژدی ۲۳: آبادانیها، قصهی متروپل رادیو تراژدی
https://castbox.fm/app/castbox/player/id۳۳۱۰۸۵۴/id۴۹۹۶۵۱۶۸۰?utm_source=twitterآه و واویلا، کو جهانآرا؟ …این عکس که از آوار متروپل آبادان گرفته شده، عکس همه ماست.در این سرزمین، تاریخ در حال جاریست؛ تکرار و تکرار و تکرار.تهران، بامداد سهشنبه ۲۷ اردیبهشت سال یکبه این قیمتها در حوزه رمان که عمومی است دقت کنید:
هرچه باداباد/ استیو تولتز ۱۴۰ هزار تومان
خانه خاموش/اورهان پاموک/ ۱۴۰ هزار تومان
برلینیها/کاوه فولادینسب ۱۹۰ هزار تومان
یا حوزه پژوهشی ادبیات:
ادبیات عامیانهی ایران ۳۹۰ هزار تومان
صد سال داستان نویسی ایران ۴۹۵ هزار تومانتیتر یک امروز روزنامه شرق: هندیسازی در شهرداریگفتوگو با محمد محمدعلی (نویسنده) با حضور امیرحسین یزدانبد و کاوه فولادینسب در اینستاگرام موسسه تهرنگ به صورت زنده در حال پخش است.
https://instagram.com/tahrang.inst?igshid=YmMyMTA۲M۲Y=ایسنا خبر درگذشت آقای ندوشن را دقایقی پیش منتشر کرده. دو فاجعه در یک خبر: یکی درگذشت آقای ندوشن یکی شیوه تنظیم خبر.آقای فرخفال، حق با ویراستار «آه استانبول» است؛ «از رنج هنر است که ما از پا درمیآییم و بار دیگر به خواب میرویم.»
یادداشت این هفته ستون «یک قرن داستان ایرانی» روزنامه اعتماد درباره داستان «آه استانبول» نوشته رضا فرخفال است؛ داستانی منسجم با نثری درخشان.
http://shorturl.at/ktzATمتاسفانه«دعوتیها»یی که در کتاب هشتاد سال داستان ایرانی از سوی حسن میرعابدینی منتشر شده، نسخه اصلی این داستان که سال ۵۸ در مجموعه داستان «لالی» (بهترین مجموعه داستان سال ۵۸) چاپ شده نیست. در مجموعه داستان منتخب میرعابدینی، «دعوتیها» با حذف و تغییر فراوان منتشر شده.اکبر رادی،یکی از مهمترین نویسندگان ادبیات اقلیمی شمال است.هرچند نجدی با قلم مهآلود و نمناکش در داستان جلوتر از اوست اما داستانهای رادی نیز خواندنی است.او در دنیای نمایشنامه، قلمی بینظیر داشت.
یادداشت امروز اعتماد درباره داستان «جاده» نوشته رادی است.
https://cutt.ly/dFx۱FGTگاهی آدم به یاد کسی گریه نمیکند، اصلا آدم نمیفهمد چرا گریه میکند و شاید یک نقطه عمیق و نرم و ولرم، مثل نور آفتاب بهاری توی دلش پیدا میشود که اصلا حس بدی هم نیست،حتی یک احساس شادی است،گریه آور هم نیست ولی آدم بیاختیار گریهاش میگیرد.
از داستان «قابله سرزمین من» نوشته براهنیتهران: زرد- فرهاد کشوری، داستاننویسی آرام و صبور است. او گذشته را روی شانهاش حمل میکند؛روزگار میانکوه آغاجاری را،روزگار مسجدسلیمان را،روزگار کوهرنگ،پاتاوه،دوراهان،خارک …مردمان جهانش رو به زوالند،گرفتار فقر،خرافه،ترس.
گفتوگوی مرا با فرهاد کشوری در اعتماد بخوانید.
https://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/۱۸۸۵۱۲/٪D۹٪۸۵٪D۸٪A۷-٪D۸٪A۸٪D۸٪A۷-٪D۸٪AA٪D۸٪B۱٪D۸٪B۳-٪D۹٪۸۸-٪D۸٪AE٪D۸٪B۴٪D۹٪۸۵-٪D۹٪۸۱٪D۸٪B۱٪D۹٪۸۸٪D۸٪AE٪D۹٪۸۸٪D۸٪B۱٪D۸٪AF٪D۹٪۸۷-٪D۸٪A۸٪D۸٪B۲٪D۸٪B۱٪DA٪AF-٪D۸٪B۴٪D۸٪AF٪D۹٪۸A٪D۹٪۸۵یادداشت این هفته ستون «یک قرن داستان ایرانی» روزنامه اعتماد درباره داستان «ش» نوشته پیمان هوشمندزاده است.
https://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/۱۸۸۱۴۱/٪D۹٪۸۵٪D۸٪B۱٪D۸٪A۷-٪D۸٪A۸٪D۹٪۸۷٪E۲٪۸۰٪۸C-٪D۹٪۸A٪D۸٪A۷٪D۸٪AF-٪D۸٪A۲٪D۸٪B۱«دیگر به دیدن من هم نمیآید. به دیدنش رفتم، گفت میخواهد خودش را بکشد. طناب خریده و میخواهد خودش را دار بزند … گفتم نورا، اگر مردی بشقابهایت را من برمیدارم.»
از داستان کوتاه «دو نامه» نوشته علی خدایی
تلخی این داستان، پس ذهنم تهنشین شده. همهجا همراهم میآید.سیرسه خطاب به اودیسه: «به خانه راه نخواهی برد، مگر آنکه پیچی به مسیر خود بدهی.»
از کتاب اودیسهی هومرابوتراب خسروی جایی میان گفتوگوی بلندمان درباره داستان گفت: «داستان برای من یک گرداب است.»
و چقدر درست تشبیه کرد داستان را …
این گفتوگو در آستانه انتشار دو اثر تازه خسروی امروز در روزنامه اعتماد منتشر شده.
https://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/۱۸۷۴۵۴/٪D۹٪۸۷٪D۹٪۸۵٪D۹٪۸A٪D۸٪B۴٪D۹٪۸۷-٪DA٪AF٪D۸٪B۰٪D۸٪B۴٪D۸٪AA٪D۹٪۸۷-٪D۸٪B۱٪D۸٪A۷-٪D۹٪۸۶٪D۸٪A۷٪D۸٪AF٪D۹٪۸A٪D۸٪AF٪D۹٪۸۷-٪DA٪AF٪D۸٪B۱٪D۹٪۸۱٪D۸٪AA٪D۹٪۸۷٪E۲٪۸۰٪۸C٪D۸٪A۷٪D۹٪۸A٪D۹٪۸۵روزنامه «هممیهن» بعد از چهارده سال توقف با سردبیری «جواد روح» امروز شنبه یازدهم تیرماه منتشر میشود.محمدرضا صفدری، سایه است، در کنار. سال ۵۸ داستان کوتاه «سیاسنبو» را نوشت و ده سال بعد منتشرش کرد.داستان ویرانی مردم شهری که آبادان نام دارد، فقری که روی گنج زندگی میکند.
یادداشت این هفته ستون «یک قرن داستان ایرانی» روزنامه اعتماد درباره این داستان است.
http://shorturl.at/bBZ۳۸پیوند علامهها …
رامین پوراندرجانیها …شبها، دختران را میبلعند و صبح جنازه کودکیشان را پس میدهند … این شب بلند.
داستان کوتاه «شب بلند» درباره ازدواج دختری کم سن و سال است که صبح روز عروسیاش را نمیبیند.
یادداشت این هفته «یک قرن داستان ایرانی» در روزنامه اعتماد درباره این داستان است.
http://shorturl.at/mtvQ۰شمع با شمع روشن میکنیم …این تحملهای طولانی …رضا فرخفال: «در همین دوره و زمانه است که ما به امید و توصیف شادی احتیاج داریم.»
بله آقای نویسنده، یادمان بیاورید «شادی» چه بود …
گفتوگوی من و آقای فرخفال، نویسنده و مترجم را در روزنامه امروز اعتماد بخوانید.
http://shorturl.at/sJPSZاقدام عجیب، شلیک موشک به هواپیمای مسافربری بود.مصیبت کش میآید و هر جای این سرزمین باشیم گریبانمان را میگیرد؛ جنگ، فقر، کمآبی، برگرد و غبار و …بیژن بیجاری، یکی از داستاننویسان درخشان سبک شمال است. او در داستان کوتاه «مشکی» شبیه دریایی است که زیر مه و تاریکی مدفون شده. یادداشت این هفته ستون «یک قرن داستان ایرانی» روزنامه اعتماد درباره این داستان است.
https://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/۱۸۵۱۱۲/٪D۸٪A۸٪D۸٪B۱٪D۸٪A۷٪D۹٪۸A-٪D۹٪۸A٪D۹٪۸۳-٪D۸٪A۸٪D۹٪۸۶٪D۸٪AF-٪D۸٪A۷٪D۹٪۸۶٪DA٪AF٪D۸٪B۴٪D۸٪AA-٪D۸٪AE٪D۸٪A۷٪D۹٪۸۳این هم فهرست کوتاهی از نشریات:
ماهنامه عصر تراکنش ۱۲۰ هزار تومان
دو ماهنامه برخورد ۹۰ هزار تومان
ماهنامه سیمای بانکداری ۱۵۰ هزار تومان
ماهنامه تجربه ۶۰ هزار تومان
ماهنامه اندیشه پویا ۷۵ هزار تومان
فصنامه ترجمان ۸۰ هزار توماندر حوزه کتابخوانی، چوب همیشه بر سر جامعه بوده؛مردم کتاب نمیخوانند.گزارش امروز روزنامه شرق هم بر همین محور کلیشهای و تکراری نوشته شده:«عادت کتاب نخواندن». ای کاش همکارانم در روزنامه شرق به جای چماق گرفتن بر سر جامعه،از گرانی کاغذ و مشکلات نشر مینوشتند که منجر به گرانی کتاب شده.«اتحاد» به روایت داستاننویس؛ یادداشتی درباره داستان «تالارها» نوشته غزاله علیزاده در ستون «یک قرن داستان ایرانی» روزنامه اتحاد منتشر شد. اتحاد علیزاده نمادی از جامعه روشنفکر و افسانه، نماد زنانی که از سال ۴۵(داستان لابیرنت)تا امروز نامشان،نام دیگری است.
http://shorturl.at/bcBC۱«عکاسی» فقط یک داستان نیست، تاریخ عینی ایران است. میراثی که نسل به نسل، دست به دست میشود؛ چشمانی بسته با لبخند.
یادداشت این هفته ستون «یک قرن داستان ایرانی» روزنامه اعتماد درباره داستان کوتاه «عکاسی» نوشته محمد محمدعلی است.بهرام صادقی از درخشانترین نویسندههای جنگ اصفهان بودکه رفتگان و بازماندگانش ازاو کم نگفته وکم نمیدانند.حامد قصری مستندی درباره زندگی این نویسنده ساخته: «آقای نویسنده زنده است».دیدنش خالی ازلطف نیست اما اطلاعات کمی به ببینده میدهد،کمتر از آنچه به سادگی میتوان یافت و چه حیف.کزین هزار هزاران
یکی نگفت که بر شانهات چه میگذرد.
محمد مختاریبهرام حیدری، یکی از بهترین نویسندههای روستایی و اقلیمی ایران است. داستان «دعوتیها» قاب زیبایی از پوشش رنگارنگ و صمیمیت ایل بختیاری است. یادداشت ستون «یک قرن داستان ایرانی» روزنامه اعتماد درباره این داستان است.
https://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/۱۸۳۶۱۵/٪D۸٪B۱٪D۹٪۸۸٪D۸٪A۷٪D۹٪۸A٪D۸٪AA٪D۹٪۹۰-٪D۸٪AC٪D۹٪۸۷٪D۸٪A۷٪D۹٪۸۶-٪D۸٪B۱٪D۹٪۸۶٪DA٪AF٪D۸٪A۷٪D۸٪B۱٪D۹٪۸۶٪DA٪AF-٪D۸٪A۸٪D۸٪AE٪D۸٪AA٪D۹٪۸A٪D۸٪A۷٪D۸٪B۱٪D۹٪۸A«همه چیز مصرف میشود و بعد دور انداخته میشود. بیشتر از همه انسان.»
از نامه غزاله علیزاده به دخترش، مرداد ۷۳کابوس در سرزمین آفتاب؛ اولین یادداشت سال ستون «یک قرن داستان ایرانی» در روزنامه اعتماد، درباره داستان کوتاه «قابله سرزمین من» نوشته رضا براهنی است.
شاعر و داستاننویسی که اولین جمعه سال یک درگذشت.
https://www.etemadnewspaper.ir/fa/main/detail/۱۸۲۹۱۵/٪DA٪A۹٪D۸٪A۷٪D۸٪A۸٪D۹٪۸۸٪D۸٪B۳-٪D۸٪AF٪D۸٪B۱-٪D۸٪B۳٪D۸٪B۱٪D۸٪B۲٪D۹٪۸۵٪DB٪۸C٪D۹٪۸۶-٪D۸٪A۲٪D۹٪۸۱٪D۸٪AA٪D۸٪A۷٪D۸٪A۸